Eveline van Rijswijk
Een onewomanshow over 100 jaar vrouwen op het Binnenhof.

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het actief kiesrecht werd opengesteld voor vrouwen.
In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. De meest bijzondere verhalen komen voorbij. Waarom heeft Nederland nog geen vrouwelijke premier gehad? Want hoewel Marga Klompé – die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier – zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Deze voorstelling ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden – precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

10 DECEMBER 2019 BERGKERK
Abraham Kuyperlaan 2, Amersfoort
20. 00 uur
Entree: € 15 Kaarten
via https://www.ticketkantoor.nl/shop/vrouwenkiesrecht

Van 24  november tot 26 januari exposeert iconenenschildergroep Hoevelaken in de kerkzaal van de Bergkerk. Deze groep staat onder leiding van de Russische Natasja Gavrilova. De liefde voor het ambacht is ontstaan door de schoonheid van iconen. Het transparant over elkaar aanbrengen van de kleuren en het effect daarvan is heel bijzonder. Het schildersproces roept verwondering op als het beeld langzaam tevoorschijn komt. De ontdekking van symboliek en betekenis werkt bemoedigend.
Het thema van waaruit gewerkt wordt is ‘De aankondiging’.

Most highly favour ‘d lady,
Gloria!

For known a blessed Mother thou shalt be,
All generations laud and honour thee,
Thy son shall be Emmanuel, by seers foretold,

Most highly favour ‘d lady,
Gloria!

Uit: Gabriel’s Message
(een Engelse bewerking van een Baskisch Kerstlied)

De expositie is te bezoeken op zondagen na de kerkdienst (11:45) of na telefonische afspraak: 033-4617917. Dr. A. Kuijperlaan 2 in Amersfoort.

Maandagavond 28 oktober, 20.00 uur

Een avond over gedenken. Welke betekenis heeft gedachtenis in de Bijbelse theologie en hoe functioneert gedachtenis of gedenken in de liturgie van de kerk?

Hoe gedenken wij in de Bergkerk? Wat is de achtergrond van het inrichten van een mooie gedachtenisplaats in de Bergkerk? Een aandachtsplek die ons bepaalt bij de kern van ons geloof namelijk de gedachtenis aan de Eeuwige en dat wij staan in een lange stoet van mensen die ons zijn voorgegaan, die wij gedenken en waarmee wij ons verbonden weten.
Leiding ds. Jan van Baardwijk

Komend najaar gaan we verder met de ouder-kind-vieringen. We hebben gemerkt hoe waardevol het is als ouders en kinderen samen kunnen ervaren en vieren. Kinderen (lagere schoolleeftijd) en hun ouders of grootouders of begeleiders zijn welkom bij de viering in de Kapel. Er wordt op een beeldende manier een bijbelverhaal verteld. We praten er met elkaar over en daarna kan iedereen met verschillende materialen met het verhaal aan de slag. We sluiten af in de kring met iets te eten en te drinken. De eerstvolgende keer is zondag 15 september om 10.30 uur. Verzamelen beneden in de hal. Voor in de agenda: zondag 13 oktober en 10 november zijn de volgende data.

Subcategorieën

overzicht van de diaconale activiteiten