Deze vraag stelde Martin Buber toen hij de druksels ‘Chassidische Legenden’ van Henk Werkman had gezien. De druksels die Werkman van 1941 tot ’43 gemaakt had n.a.v. het boek van Buber: ‘Die Legende des Baalschem.”
In dit boek beschrijft Buber gebeurtenissen uit het leven van Ba’al Sjem Tov, charismatisch leraar en leider van het Joodse chassidisme in de 18e eeuw in Oost-Europa. Gegrepen door de verhalen én het onrecht dat de Joden in de oorlog wordt aangedaan, verbeeldt Werkman 20 legenden. Hij gebruik hierbij een collage-druktechniek. Zo ontstaan zijn druksels van Chassidische Legenden, twee suites. Op verdenking van illegaal drukwerk wordt Werkman maart ’45 gevangen genomen en zijn werk wordt in beslag genomen. Een maand later wordt hij geëxecuteerd.

Facsimile’s van de Legenden zijn in de Bergkerk te bezichtigen van 29 maart - 14 juni. Dank aan  Duco en Jan van der Eijk voor het beschikbaar stellen van deze  facsimile’s.

Openingstijden: zondag na de dienst vanaf 11.45u en na telefonische afspraak met de beheerder (033-4617917).
In combinatie met deze expositie is een bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam gepland op donderdag 16 mei. Vertrek vanaf Amersfoort centraal station om 09.56, spoor 7.