A.s. zondag 20 oktober is er weer een collecte in de wijkgemeenten van de PGA voor ons gezamenlijk project Kerk in Actie

Lees hier de derde nieuwsbrief, oktober 2019: Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon

Midden in de 40 dagen tijd kwamen ruim 30 mensen bij elkaar om elkaar te ontmoeten rondom een maaltijd. De term sobere maaltijd vond dit jaar uitdrukking in het bezinnen en het tonen van solidariteit in de 40 dagen voor Pasen. De avond was een rijke avond, rijk in ontmoetingen tussen culturen en mensen, warm in het delen met elkaar, rijkelijk in de gerechten uit landen van mensen die hun land zijn ontvlucht. We deelden verhalen met mensen die kortere of langere tijd geleden in Nederland hun thuis moesten vinden en spraken met elkaar over het thema ‘opnieuw beginnen’. We danken de deelnemers van de Nederlandse taallessen voor hun aandeel in de avond, het was mooi om elkaar te ontmoeten. Dankzij alle koks hebben we 240 euro kunnen doneren aan het ZWO project voor Jordanië. Vindt u het leuk om een indruk te kijken bekijk dan het foto verslag van een student journalistiek. http://amersfoortstad.hu.nl/sobere-maaltijd/

Of bekijk de foto's hieronder:

Op zaterdag 13 april organiseerden de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019 met als thema: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 werd bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden.

Omdat deze actie dit jaar samenviel met Spel en Spul, is bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes werden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken.

In Zuid deden Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie met ieder 50 grote witte rozen. Aan de rozen werd een kaartje gehangen dat door de kinderen van Westhill was voorzien van een mooie tekening, zoals te zien op de foto. De Bergkerk stond dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg. Hier kwam de nieuwe diaconale opbouwwerkster van de PGA, Jennie Harmelink, langs om te zien hoe onze stadsdominee Diederiek van Loo de eerste roos in ontvangst nam. Hierna worden de doorgeefrozen uitgedeeld aan de passanten, mensen zowel uit de wijk als soms ver daarbuiten. De reacties waren erg positief. Vaak was de reactie meteen: "O, ik weet wel iemand!" of "Wat een goed initiatief!". Zo kwamen ook vragen als "Waarom doet de kerk dit?" en ontstonden korte gesprekjes. Er waren ook folders van de diaconie beschikbaar met de titel "Een steuntje in de rug", met activiteiten en contacten van de diaconie in Amersfoort.

Voor de tweede keer verbinden de wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Amersfoort (PGA) zich gezamenlijk aan een project van Kerk in Actie.
Na drie jaar het project Mwana Ukundwa (Geliefd Kind) in Rwanda te hebben ondersteund, is nu gekozen om twee jaar een project in Libanon en Jordanië te steunen. Kerken in deze landen geven hulp aan Syrische vluchtelingen.
Op zondag 3 februari is voor de eerste maal voor dit project gecollecteerd tijdens de kerkdiensten. De 2e collecte is op zondag 23 juni.
In de hal van de kerk worden de verschillende activiteiten rond dit project onder de aandacht gebracht met folders en informatiekaartjes.

Wat kunnen Syrische kerken met uw bijdrage doen?

Syrische kerken zetten alles op alles om tienduizenden families te bereiken met hulp, bijvoorbeeld door:

• 50.000 mensen in Syrië, Libanon en Jordanië voedselhulp te bieden
• 30.000 hygiënepakketten uit te delen
• 12.000 mensen te helpen met gezondheidszorg
• 10.000 kinderen en jongeren onderwijs te bieden
• 6.500 kinderen van (winter)kleding en schoenen te voorzien en 2.000 volwassenen van winterjassen
• 5.250 mensen te helpen met onderdak
• 465 vrouwen een vakopleiding te bieden zodat zij een eigen inkomen kunnen verdienen.

Ondersteun kerken bij hun hulpverlening.

U kunt uw gift overmaken op het gironummer van de diaconie van de Bergkerk: NL77 INGB 0004 9582 44 onder vermelding van "Syrische vluchtelingen"..

• een hygiënepakket voor vrouwen (ondergoed, maandverband, zeep, shampoo) kost €17
• een rugzak met schoolspullen is €23
• een matras kost €50
• voor €150 krijgt een gezin een kledingpakket
• voor €200 een pakket met huishoudelijke artikelen
• met €296 volgt een vrouw een vakopleiding
• voor €329 krijgt een gezin een maand lang warme maaltijden

Namens de kerken in Syrië, Libanon en Jordanië en namens de vluchtelingen die zij helpen, willen wij u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid bij dit werk.

De stand van zaken op 11 augustus is:

Collecte 3 februari € 561,-
40-dagenkalender € 132,95
Sobere maaltijd € 270,-
Paasbroden € 70,-
Ontvangen op het gironummer van de diaconie € 112,-
Collecte 23 juni € 266,35
Collecte 11 augustus € 308,30

In de eerste nieuwsbrief staat vooral algemene informatie over het project om er in te komen.
Hier vind u de tweede nieuwsbrief

Meer informatie is te vinden op https://pkn-amersfoort.nl