Zondag 19 januari 2020

Rosenmüller – Vespers voor Epifanie
Bergkerk Vocaal en Instrumentaal Barokensemble o.l.v. Cees-Willem van Vliet

In de rijke kerkmuzikale traditie van de Bergkerk heeft de muziek van de wat minder bekende maar zeer invloedrijke Johann Rosenmüller altijd een bijzondere plaats ingenomen. In 1655 zou hij Thomascantor in Leipzig worden, maar hij belandde uiteindelijk als trombonist in de San Marco van Venetië. Daar schreef hij, ongetwijfeld geïnspireerd door Monteverdi, zijn ‘Mariavespers’. Delen daaruit – en uit zijn vele andere werken – vormen de ingrediënten voor een vesperdienst in de tijd van Epifanie.

Zondag 23 februari 2020

Joep van Geffen, bariton & Cees-Willem van Vliet, piano
Beethoven – An die ferne Geliebte

Het heet de eerste liedcyclus uit de muziekgeschiedenis te zijn, een doorgecomponeerde set liederen die een muzikale en ook thematische eenheid vormen: ‘An die ferne Geliebte’ van de 250 jaar geleden geboren Ludwig van Beethoven. Het bezingt de grote afstand tot en de verwijdering van een onbereikbare liefde in woorden van de dichter Alois Isidor Jeitteles en ontstond in 1816. Joep van Geffen zet er Shakespeareaanse liefdesgedichten tegenover, in Gerald Finzi’s ‘Let us garlands bring’.

Zondag 22 maart 2020

Liszt | Via Crucis

Kamerkoor Vocaliber o.l.v. Richard Vos
Joep van Geffen, bariton
Cees-Willem van Vliet, piano/orgel/harmonium
René Rosmolen, teksten en beelden

De verstilde Via Crucis van Liszt kan in geen enkele passietijd ontbreken. De noten zijn teruggebracht tot de essentie, het prachtige 'O Haupt voll Blut und Wunden' zegt alles. De beroemde kruiswegstaties worden scenisch uitgevoerd en begeleid op verschilende instrumenten. Ze gaan vergezeld door beelden die René Rosmolen schilderde met onder meer het werk van Liszt in gedachten. Een uur van bezinning en verstilling.

(Dit programma komt in de plaats van het aanvankelijk geplande Stabat Mater van Dvorak, dat op een later moment zal worden uitgevoerd.)

Zondag 26 april 2020

(begin meivakantie, week ervoor is 2e Zondag van Pasen)

Beethoven & Schnittke | Sonates voor cello en piano

Cellist Diederik van Dijk en Cees-Willem van Vliet brengen in dit programma wederom een hommage aan de 250-jaar geleden geboren componist Ludwig van Beethoven. Van hem klinken zowel een vroege als een late cello-sonate, die tezamen mooi de ontwikkeling van deze componist laten horen. Daar midden in klinkt de beroemde sonate voor cello en piano van Alfred Schnittke, de 20e eeuwse Sovjet-Duitse componist die zich op een bijzondere manier door Beethoven liet inspireren. Een programma vol contrasten!

Zondag 17 mei 2020

Chilcott | A little Jazz-mass
Bergkerk Vocaal en Jazzensemble o.l.v. Cees-Willem van Vliet

In het weekend van het Amersfoortse Jazzfestival een programma met liturgische muziek in pop- en jazzstijlen. Met name in Duitsland verschijnt het nodige aan mixen tussen oude en hedendaagse, klassieke en populaire stijlen. Het programma volgt het stramien van de zondagse liturgie, waarbij de vaste ordinariumdelen (Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei) klinken als ‘A little Jazz-mass’ op noten van de bekende hedendaagse Britse componist Bob Chillcott.

Zondag 28 juni 2020

Beethoven | Trio voor fluit, fagot en piano

Het laatste programma van de zomer biedt nog eens een bijzonder deel uit het oeuvre van Ludwig van Beethoven: het trio voor fluit, fagot en piano. Daarnaast klinkt de enige, aan Beethoven toegeschreven, fluitsonate, en werken voor piano en ‘Flötenuhr’, stukken voor een orgelautomaat in een klok. Het programma wordt uitgevoerd door Francien Post (fluit), Thomas Dulfer (fagot) en Cees-Willem van Vliet (piano/orgel).

Het concert van 19 januari begint om 17.00 uur. Vanaf februari beginnen de programma’s steeds om 16.00 uur. Na afloop wordt u dan een drankje aangeboden en is er de gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Alle concerten zijn toegankelijk middels een vrije bijdrage. Voor de laatste informatie, zie de Facebookpagina ‘Muziek op de Berg’ of de website van de Bergkerk. U kunt u ook aanmelden voor de maandelijkse concertaankondigingen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Van harte welkom!