Ouderen: van kwetsbaarheid naar weerbaarheid

11 NOVEMBER 2019 Bergkerk Amersfoort (10.45 - 16.00 uur, inloop 10.00 uur)

De Duitse schrijver Herman Hesse heeft ooit geschreven:  jongeren moeten zichzelf worden, ouderen moeten ‘ont-worden’. Dat is nog steeds relevant: in de eerste levenshelft moeten we een stevig ego opbouwen en onze identiteit ontwikkelen. In de tweede levenshelft wordt dat ego minder belangrijk, het wordt meer en meer gerelativeerd. In  dit symposium willen wij dit ont-wordingsproces van de tweede levenshelft nader onderzoeken . Dit is urgent om dat wij helemaal leven in een eerste levenshelft-cultuur waarin het ego zich opblaast, zich versterkt en zich verschanst. Ook ouderen conformeren zich hieraan. Dit gaat ten koste van erkenning van kwetsbaarheid en van het oefenen in weerbaarheid.

(foto: Rogier Raveel : ‘Wat begrijpen wij eigenlijk?’)

Onderstaande foto's geven een beeld van het symposium "Ouderen als schakels tussen generaties" van november 2018.

Onderstaande foto's geven een beeld van het symposium "Nader tot het einde" van november 2017.

Onderstaande foto's geven een beeld van het symposium "Dicht op de Huid" van november 2016.