'OUDEREN ALS SCHAKELS TUSSEN GENERATIES’

Bergkerk 16 november 2018 (10.00 - 16.00 uur)

De moderne oudere zou zijn/haar oude dag liever met vrienden doorbrengen dan met (klein)kinderen. Het besef dat generaties op elkaars schouders staan en elkaar veel te bieden hebben lijkt zo verloren te gaan. Ouderen zijn schakels tussen generaties: hun herinneringen geven jongeren een langer verleden. In hun hoop strekt hun betekenis zich uit naar de toekomst. Als ouderen participeren in de verticale gemeenschap/solidariteit dragen zij bij aan de verbinding tussen generaties. Ouderen zijn ook erflaters: hun verhalen hebben de kracht van een erfenis die zowel ten goede als ten kwade doorgegeven wordt aan volgende generaties.

Vijf sprekers zullen het verband tussen generaties belichten:

• Em. Prof. Paul van Tongeren over ‘generaties en dankbaarheid.
  • Dr. Kees Bregman over: ‘Loyaliteit tussen generaties’
  • Awraham Soetendorp over ‘het joodse perspectief: eren van uw ouders’
  • Suzanna Jansen over haar boek ‘het Pauperparadijs’
  • Ina Luichies: ‘Over de zin van zorgen voor de eigen hoogbejaarde ouders’

Dit symposium is in eerste instantie bedoeld voor ouderen. Daarnaast voor iedereen met belangstelling voor deze levensfase zoals professionals en vrijwilligers in de (ouderen) zorg, belangenorganisaties m.b.t. seniorenwelzijn, huisartsen, vertegenwoordigers van kerken (predikanten e.a.) en van de locale politiek en studenten.

Opgave en aanmelding (incl. lunch en afsluitend hapje / drankje): door overmaking van € 60, - (studenten € 45, -) op rekeningnummer NL 40 INGB 0008 2419 72 t.n.v. Stichting Amersfoortse Bergkapel, o.v.v. “Symposium onder de Vijgenboom 10 november”.

Info: www.bergkerk.nl, Bergkerk (033 - 4617917), ds. Jan van Baardwijk (033 - 4613767, jvbaardwijk@ kpnmail.nl), ds. René Rosmolen (033 - 4801553, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

25 september 2018 Bergkerk Amersfoort (10.00-16.00 uur)

Studie - en trainingsdag over het boek ‘Zin in de ouderdom'

van Jan van Baardwijk en René Rosmolen.

We worden steeds ouder, maar veel ouderen spiegelen zich aan de dominante waarden van onze maatschappij door zo lang mogelijk jong te willen blijven. Onderweg zijn in de ouderdom is klaarblijkelijk ook lastiger geworden, en over zingeving wordt niet zo veel gesproken. Ouderdom lijkt een niemandsland waarin men op zoek is naar zin en betekenis. Wat betekenen al die extra levensjaren? Hoe kijkt de samenleving naar ouderen en hoe kijken ouderen naar zichzelf? Wat zijn kerntaken van het ouder worden? Welke bronnen kunnen er gevonden worden? Deze vragen komen aan de orde.

• Inleiding in het nieuwe ouder worden

• Kernthema’s over zingeving in de ouderdom

• Ouderdom in kunst en filosofie

• Werkvormen voor kringwerk

Voor predikanten, geestelijk verzorgers en kerkelijk werkers.

Kosten: € 100,- incl. lunch en boek. Opgave: Bergkerk (033 461 7917 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) - René Rosmolen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Voor deze studiedag kunt u uren schrijven voor PE van de PKN en ontvangt 1 punt in de categorie vakbekwaamheid SKGV

Onderstaande foto's geven een beeld van het symposium "Nader tot het einde" van november 2017.

Onderstaande foto's geven een beeld van het symposium "Dicht op de Huid" van november 2016.