Het asielzoekerscentrum in Amersfoort is sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie. Dat wil zeggen dat op deze locatie uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen wonen.

Omdat de bewoners uitgeprocedeerd zijn is de begeleiding op de locatie gericht op vertrek uit Nederland. Voordat vertrek uit Nederland te realiseren is kan er enige tijd overheen gaan; de periode die mensen in een gezinslocatie verblijven is gemiddeld langer dan in een regulier azc.

De gezinslocatie is een vrijheidsbeperkende locatie: door de week hebben de volwassenen een dagelijkse meldplicht. Ook moeten zij binnen de gemeentegrens blijven. Bewoners mogen verder als in elk azc het terrein op en af, en ook kunnen zij gewoon bezoek ontvangen volgens de
gebruikelijke regels (in grote lijnen: tussen 8.00 en 22.00 uur, bezoek moet zich kunnen identificeren en wordt over het terrein begeleid door de te bezoeken bewoner).

Voor de kinderen zijn er dezelfde voorzieningen als op andere opvanglocaties. Zo gaan ze gewoon naar school, ze kunnen gebruik maken van het open leercentrum op de locatie, en er worden geregeld activiteiten voor hen georganiseerd.

Programma Open azc dag 22 september 13.00-16.00 uur

Met het openstellen van de azc’s willen we u een kijkje geven in het leven in een asielzoekerscentrum. De deuren staan open voor iedereen!
Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er presentaties, rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten (popcornkraam en schminken) en rondleidingen voor kinderen georganiseerd door de kinderen die in het azc wonen. Daarnaast vertellen organisaties u graag meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie.

De Vrolijkheid geeft een workshop muziek, de Gezelligheid verzorgt Oud Hollandse spelletjes en de diverse organisaties zijn vertegenwoordigd met een kraam DT&V, IOM en Solid Road, VW, GGD, New Dutch Connections, de Gezelligheid en de Vrolijkheid.

“Bakkie doen?”
Op de open dag is het belangrijk om verbinding met elkaar te krijgen.
Daarom mag een gezellig "Bakkie doen?" zeker niet ontbreken.
Vluchtelingen bieden u graag een kopje koffie en een gesprek aan.

Wanneer je zelf geen armoede hebt meegemaakt weet je niet hoe het écht is om in armoede te leven. Je kunt je niet voorstellen hoe pijnlijk het soms kan zijn en hoe je door armoede te maken kunt krijgen met sociale uitsluiting en een minderwaardigheidsgevoel. Hulpverleners en vrijwilligers leven in een heel andere wereld dan mensen die in armoede leven. Hierdoor sluiten de door hen bedachte oplossingen vaak niet aan bij de behoeften en mogelijkheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn.
Pact Sam Sam organiseert op donderdag 20 september opnieuw een netwerkcafé. Tijdens deze bijeenkomst staat het inzetten van ervaringsdeskundigen bij armoedebestrijding centraal.
Het inzetten van ervaringsdeskundigen kan helpen om een brug te slaan tussen beide werelden. Zij hebben inzicht en kennis waar hulpverleners en vrijwilligers van kunnen leren.
Het belooft een interessante middag te worden waarin zowel vrijwilligers als professionals meer inzicht krijgen in de kracht van het inzetten van ervaringsdeskundigheid.

Wilt u hieraan deelnemen, meld u dan aan op de website van Sam Sam: http://www.pactsamsam.nl

Diaconie betekent een open oog en oor voor mensen in de knel, zowel in onze naaste omgeving als wereldwijd. De diaconie van de Bergkerk wil praktische ondersteuning bieden aan deze mensen en hen eventueel financieel bijstaan.

Contactpersoon diaconie: Sander Kole. Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Subcategorieën