Diaconie betekent een open oog en oor voor mensen in de knel, zowel in onze naaste omgeving als wereldwijd. De diaconie van de Bergkerk wil praktische ondersteuning bieden aan deze mensen en hen eventueel financieel bijstaan.

Op zondag 11 november 2018 wordt in de hal van kerk speculaas verkocht. De opbrengst van de actie is bestemd voor Hospice Dôme in Amersfoort. Deze instantie biedt 24 uur per dag deskundige zorg en onderdak aan mensen in de laatste fase van hun leven en aan hun naasten. Meer informatie over Hospice Dôme is vinden op http://www.hospicedome.nl/ NB. Het is alleen mogelijk om contant af te rekenen.

In samenwerking met de Sint Ansfridusparochie en de mantelzorgcoördinator van ‘Indebuurt033’ organiseren Joke Koolhof (diaconaal opbouwwerker PGA) en Jan van Baardwijk (predikant) een avond om kerkmensen toe te rusten rondom mantelzorg. De bedoeling is mensen die vanuit de kerk bezoekwerk doen of die in hun naaste omgeving te maken hebben met mantelzorg informatie te geven over mantelzorg.

Maandagavond 12 november om 20.00 uur in de Bergkerk.

Het asielzoekerscentrum in Amersfoort is sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie. Dat wil zeggen dat op deze locatie uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen wonen.

Omdat de bewoners uitgeprocedeerd zijn is de begeleiding op de locatie gericht op vertrek uit Nederland. Voordat vertrek uit Nederland te realiseren is kan er enige tijd overheen gaan; de periode die mensen in een gezinslocatie verblijven is gemiddeld langer dan in een regulier azc.

De gezinslocatie is een vrijheidsbeperkende locatie: door de week hebben de volwassenen een dagelijkse meldplicht. Ook moeten zij binnen de gemeentegrens blijven. Bewoners mogen verder als in elk azc het terrein op en af, en ook kunnen zij gewoon bezoek ontvangen volgens de
gebruikelijke regels (in grote lijnen: tussen 8.00 en 22.00 uur, bezoek moet zich kunnen identificeren en wordt over het terrein begeleid door de te bezoeken bewoner).

Voor de kinderen zijn er dezelfde voorzieningen als op andere opvanglocaties. Zo gaan ze gewoon naar school, ze kunnen gebruik maken van het open leercentrum op de locatie, en er worden geregeld activiteiten voor hen georganiseerd.