Er zijn dit jaar overheerlijke paasbroden van een echte warme bakker te bestellen. De broden kosten € 6,00 per stuk en de opbrengst komt ten goede aan het project Syrische vluchtelingen in Libanon.

De komende weken zal er een intakelijst liggen waar u de broden kunt bestellen.
De broden kunnen op zaterdag 20 april tussen 10 en 12 uur worden opgehaald (en betaald) in de Bergkerk.

Sam's kledingactie voor Mensen in Nood Cordaid is op  zaterdag 13 april 2019. Tussen 10.00-12.00 uur kunt u kleding, schoenen, textiel in gesloten zakken brengen. De netto opbrengst is bestemd voor Sulawesi waar de mensen zijn getroffen door een aardbeving en een tsunami.
Namens de diaconie, Annelies Belgraver, Reinet Bouma

Deze vraag stelde Martin Buber toen hij de druksels ‘Chassidische Legenden’ van Henk Werkman had gezien. De druksels die Werkman van 1941 tot ’43 gemaakt had n.a.v. het boek van Buber: ‘Die Legende des Baalschem.”
In dit boek beschrijft Buber gebeurtenissen uit het leven van Ba’al Sjem Tov, charismatisch leraar en leider van het Joodse chassidisme in de 18e eeuw in Oost-Europa. Gegrepen door de verhalen én het onrecht dat de Joden in de oorlog wordt aangedaan, verbeeldt Werkman 20 legenden. Hij gebruik hierbij een collage-druktechniek. Zo ontstaan zijn druksels van Chassidische Legenden, twee suites. Op verdenking van illegaal drukwerk wordt Werkman maart ’45 gevangen genomen en zijn werk wordt in beslag genomen. Een maand later wordt hij geëxecuteerd.

Facsimile’s van de Legenden zijn in de Bergkerk te bezichtigen van 29 maart - 14 juni. Dank aan  Duco en Jan van der Eijk voor het beschikbaar stellen van deze  facsimile’s.

Openingstijden: zondag na de dienst vanaf 11.45u en na telefonische afspraak met de beheerder (033-4617917).
In combinatie met deze expositie is een bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam gepland op donderdag 16 mei. Vertrek vanaf Amersfoort centraal station om 09.56, spoor 7.

Op zaterdag 13 april organiseren de kerken in Amersfoort de Diaconale Dag 2019. Het thema is: Met elkaar Voor elkaar. Evenals in 2015 en 2017 wordt bij winkels/supermarkten in de stad en in Amersfoort Noord/Hoogland aan voorbijgangers gevraagd of zij een roos willen doorgeven aan iemand uit hun buurt om hem of haar een steuntje in de rug te bieden. Bijvoorbeeld bij iemand uit die al heel lang ziek is, bij de mevrouw die nauwelijks de deur uitkomt vanwege hoge leeftijd, of bij de overbuurman die intensief zorgt voor zijn dementerende vrouw. Of bij die oude meneer die je altijd al eens wilde bezoeken omdat hij weduwnaar en veel alleen is. Of bij het gezin dat de eindjes financieel nauwelijks aan elkaar kan knopen omdat de vader al geruime tijd werkloos is. Al deze mensen staan centraal op de Diaconale Dag samen met de mensen die het aandurven om een roos te brengen bij iemand uit zijn of haar buurt. Met elkaar Voor elkaar! Een Rozenactie om mensen te helpen de drempel over te komen en naar elkaar om te zien; dat is het doel van de Diaconale Dag.

De diaconie wil gemeenteleden en vooral jongeren betrekken bij de Rozenactie. Omdat deze actie dit jaar samenvalt met Spel en Spul, heeft de Bergkerk de gelegenheid hier een bijzondere dag van te maken. Er wordt bij de Bergkerk een kraampje ingericht waar samen met de jongeren van Rond de 15 pakketjes worden samengesteld om te geven aan mensen die een leuke attentie en persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Deze dag is ook een goede gelegenheid om als kerk in de wijk aanwezig te zijn.

Wij zoeken nog mensen die zaterdag 13 april rozen willen uitdelen en hierbij in gesprek gaan met onze buurtgenoten. In Zuid doen Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, Martuskerk en de Bergkerk mee aan deze actie. Van 10.00 tot 11.00 gaan we in de Nieuwe Kerk de rozen inpakken en voorzien van een kaartje. Van 11.00 tot 12.30 uur gaan we de rozen uitdelen. De Bergkerk staat dit jaar bij de winkels aan de Utrechtseweg.

Subcategorieën

overzicht van de diaconale activiteiten