Voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade brengt in zijn Amersfoortse Bergrede een ode aan de bekoring: “Ik herken in de Bergrede twee kernbegrippen: begeerte en gerechtigheid. Begeerte lijkt in onze tijd het exclusieve domein van tech-bedrijven en flitsbezorgers te zijn, die feilloos en geraffineerd onze verlangens weten te voorspellen en te sturen.” Alkemade vraagt zich af: wat nu als we onze verbeeldingskracht inzetten om begeerte aan gerechtigheid te koppelen? “Dan wordt begeerte een positieve kracht. De wereld zit te springen om grote veranderingen, op het gebied van klimaat, sociale gerechtigheid. Met technologie alleen gaan we het niet redden. Onze begeerte is een krachtige motor voor zinvolle verandering als we die via onze verbeeldingskracht op het juiste spoor weten te zetten. Wat willen we eigenlijk echt?” Zijn devies: leid ons in bekoring!

Afgelopen zomer was hij een van de gasten bij VPRO zomergasten, recentelijk verscheen zijn boek ‘De toekomst van Nederland’- de kunst van richting te veranderen.

Na een lange onderbreking vanwege de ‘Corona-maatregelen’ starten we vanaf 6 maart de kapeldiensten weer op. Het is fijn om op de vroege zondagmorgen in de intimiteit van onze mooie kapel de eredienst te vieren. Het is met recht een vroege zondagmorgen, de dienst begint om 9.00 uur. Het besluit om de kapeldiensten een half uurtje eerder te beginnen heeft te maken met de behoefte aan iets meer ruimte tussen de beide diensten. Alles afwegende heeft de kerkenraad besloten om voor de zomer te evalueren. Bij de evaluatie willen we ook graag de mening horen van de mensen die de kapeldiensten bezoeken.

In de nporadio4 podcast ‘Alle registers open’ gaat Elsbeth Gruteke in gesprek bekende Nederlandse organisten. In aflevering 9 van de podcast horen we onze cantor-organist Cees-Willem van Vliet. Mooi hoe plezier, werk, geloof en muziek allemaal bij elkaar komen in deze bevlogen kerkmusicus. Het gesprek gaat over muziek als communicatiemiddel en over de liturgie die je met elkaar maakt. "Muziek troost en inspireert mij. En omdat het mij zoveel geeft, deel ik er ook graag van uit aan anderen." Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het spel van de liturgie. Hij geniet van het heen-en-weer tussen de musicus en de gemeente. Het is een vorm van ‘community art’ die enorme uitwerking op mensen kan hebben. ‘De praktijk van de kerkmuziek is voor mij prioriteit. Het instrumentarium, daar doen we het mee.’ Toch is hij niet ontevreden met het Van Vulpen-orgel dat hij als organist van de Bergkerk in Amersfoort tot zijn beschikking heeft. Het is namelijk uiterst geschikt voor de werken van zijn favoriete componist: Johan Sebastian Bach. Diens muziek mist ook op Cees-Willem zelf zijn uitwerking niet: ‘In barre tijden werkt Bach altijd.’

De podcast is te beluisteren via deze link: https://www.nporadio4.nl/podcasts/alle-registers-open

Over muziek, geloof, ritueel, community art, de kracht van de liturgie en dat alles gelieerd aan het orgel. Met muziek van Bach, Bruna, Distler en Messiaen. Aflevering #9.

In het AD van afgelopen weekend staat een mooi artikel over onze predikant Jan van Baardwijk:

En nog een artikel: