Deze vraag stelde Martin Buber toen hij de druksels ‘Chassidische Legenden’ van Henk Werkman had gezien. De druksels die Werkman van 1941 tot ’43 gemaakt had n.a.v. het boek van Buber: ‘Die Legende des Baalschem.”
In dit boek beschrijft Buber gebeurtenissen uit het leven van Ba’al Sjem Tov, charismatisch leraar en leider van het Joodse chassidisme in de 18e eeuw in Oost-Europa. Gegrepen door de verhalen én het onrecht dat de Joden in de oorlog wordt aangedaan, verbeeldt Werkman 20 legenden. Hij gebruik hierbij een collage-druktechniek. Zo ontstaan zijn druksels van Chassidische Legenden, twee suites. Op verdenking van illegaal drukwerk wordt Werkman maart ’45 gevangen genomen en zijn werk wordt in beslag genomen. Een maand later wordt hij geëxecuteerd.

Facsimile’s van de Legenden zijn in de Bergkerk te bezichtigen van 29 maart - 14 juni. Dank aan  Duco en Jan van der Eijk voor het beschikbaar stellen van deze  facsimile’s.

Openingstijden: zondag na de dienst vanaf 11.45u en na telefonische afspraak met de beheerder (033-4617917).
In combinatie met deze expositie is een bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam gepland op donderdag 16 mei. Vertrek vanaf Amersfoort centraal station om 09.56, spoor 7.

De exposities in de Bergkerk worden verzorgd door “BK Kwadraat”, de Commissie Beeldende Kunst Bergkerk. Bij de keuze van kunstwerken zoekt de commissie zoveel mogelijk naar aansluiting bij het kerkelijk jaar. De commissie beoogt de kijker met de exposities te verrassen, te bevestigen en gedachtewisseling te bevorderen. Betrokkenheid van gemeenteleden stelt de commissie zeer op prijs. Suggesties, bijvoorbeeld voor exposities, zijn welkom.

Informatie over actuele exposities is te vinden in de nieuwsbrief en op de website van de Bergkerk, in Drieluik, bij www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda en in de lokale kranten. Bezoekers van buiten de Bergkerk zijn van harte welkom! Elke zondag om 12 uur tijdens het koffiedrinken, overige dagen na overleg met de beheerder, dhr. Th. Buijk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033- 4617917.

Tijdens de exposities ligt informatie over de kunstenaar en het geëxposeerde werk bij de vitrine kast in de kerkzaal. De kunstenaar wordt op een zondag uitgenodigd om aan geïnteresseerden tijdens het koffiedrinken de expositie toe te lichten. In de vitrine kast is een aanvulling te zien op de expositie in de kerkzaal of beelden en tekeningen van kunstbeoefenaars van de gemeente. ( ) Ook voor de uitstalling in deze kast houdt de commissie zich aanbevolen voor suggesties.

De commissie BK2 bestaat uit de volgende leden: Hilda Osinga, Jolijne  Viergever, Lianne Termaat, Jan Veldman, en voorzitter Margriet Telgenhof (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Hans Veenhuijzen en Antoon Telgenhof ondersteunen de kunstcommissie met hand- en spandiensten zoals hulp bij het inrichten van exposities.